10 χρόνια ΑΤ – Πρόσκληση

  • Home
  • /
  • 10 χρόνια ΑΤ – Πρόσκληση

Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Αρχείων Τάξις» (Α.Μ.Κ.Ε.) καλεί τις ενδιαφερόμενες και τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προτάσεις κειμένων προς δημοσίευση στην επιστημονική έκδοση που ετοιμάζει, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυσή της, με τίτλο: «Ψηφιοποιημένα και πρωτογενώς ψηφιακά αρχεία: πολιτικές, μεθοδολογίες, εφαρμογές και προβληματισμοί».

Για περισσότερο από μισό αιώνα, πια, η εξέλιξη της τεχνολογίας και των μέσων έχουν διαμορφώσει νέες μορφές παραγωγής και αναπαραγωγής, καθώς και νέες ανάγκες, μεταξύ άλλων, ταξινόμησης, τεκμηρίωσης και διατήρησης αρχείων. Η ανάπτυξη του διαδικτύου και υλοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων ψηφιοποίησης και διάθεσης αρχειακών συνόλων και συλλογών μέσω αυτού επηρεάζει πολλαπλά την πρόσβαση, (επανα)χρήση και κατανόηση των αρχείων. Στόχος της έκδοσης είναι η διεπιστημονική θεωρητική/κριτική προσέγγιση και ιστορικοποίηση των μεθοδολογιών και των πολιτικών της ψηφιοποίησης και γενικότερα της ψηφιακής επιμέλειας αρχείων και άλλων πολιτιστικών υλικών μέσα από την εμπειρία των δημιουργών ή μελετητών ψηφιακών συλλογών σε φορείς όπως αρχεία, μουσεία και βιβλιοθήκες, καθώς και η κριτική εξέταση πολιτικών και τεχνολογιών. Παράλληλα, στόχος είναι να αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από τη διαχείριση πρωτογενώς δημιουργημένων ψηφιακών αρχείων. Ενθαρρύνεται η συμμετοχή διεπιστημονικών (ατομικών ή συλλογικών) προτάσεων κειμένων.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκδοση και τη διαδικασία υποβολής κειμένων μπορείτε να δείτε στην αναλυτική πρόσκληση ενδιαφέροντος εδώ.

Μπορείτε να υποβάλετε παρακάτω ηλεκτρονικά την πρότασή σας, αφού διαβάσετε αναλυτικά την πρόσκληση. Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται σωστά η φόρμα υποβολής πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: arxeiontaxis@gmail.com

© Copyright 2016 - Αρχείων Τάξις by Mataroa