Πειραιολογία

Η «Πειραιολογία» αποτελεί ένα πρόγραμμα της «Αρχείων Τάξις» στην ενότητα «Άνοιγμα στην πόλη», που εγκαινιάστηκε το 2017 στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και προσφέρει την ευκαιρία να έρθει το κοινό σε επαφή με καλλιτεχνικά και άλλα εγχειρήματα που προτάσσουν το βίωμα της συμμετοχής, ενθαρρύνουν τη διάδραση με τους κατοίκους της πόλης και ενισχύουν την πρόσβαση ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων στο πολιτιστικό γεγονός, ενώ παράλληλα διευρύνουν την έννοια της ίδιας της τέχνης και της λειτουργίας της.

Παρουσιάστηκε, τον Ιούνιο του 2017, σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε διάφορους δημόσιους χώρους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Σκοπός του προγράμματος ήταν αφενός να αναδειχθεί το πολιτιστικό φορτίο εθνοτοπικών συλλογικοτήτων που δρουν στον Πειραιά και αφετέρου να διερευνήσει στο δημόσιο χώρο, μέσα από αφηγήσεις των κατοίκων, η πειραιώτικη ταυτότητα.

Συναντήσεις μνήμης: άνθρωποι με αφηγήσεις, φωτογραφίες, αντικείμενα, αρχεία, γεύματα σε δημόσιους χώρους διαμορφώνουν ένα πλαίσιο διαλόγου ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Η κρητική καντάδα απαντά στο μανιάτικο μοιρολόι, οι πρόσφυγες στη Νίκαια γειτονεύουν με τους μετανάστες από τα Μικρά Κυκλαδονήσια. Ένα ζωντανό μουσείο για την καταγωγή, το φύλο και τη θρησκεία μέσα στην πόλη του Πειραιά. Ανταλλαγή εμπειριών και αναμνήσεων σε μια επανεξέταση του ιδιωτικού και του δημόσιου, του ατομικού και του συλλογικού.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ
http://greekfestival.gr/gr/events/view/giannis-gonatidis-%E2%80%93-xristos-xrusanthopoulos-arxeion-taxis-2017
και στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
https://www.dithepi.gr/el/events/4503/.

© Copyright 2016 - Αρχείων Τάξις by Mataroa