Παρουσίαση ευρετηρίου Ιστορικού Αρχείου Μάδαινας

Ημερομηνία: 23 Ιουνίου 2018
Τοποθεσία: Μάδαινα Μεσσηνίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 στη Μάδαινα Μεσσηνίας, η παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Γιάννη Γονατίδη, με τίτλο: «Μάδαινα. Ευρετήριο Ιστορικού Αρχείου», καρπός της συνεργασίας της Αρχείων Τάξις και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάδαινας για τον εντοπισμό, την καταγραφή και την ταξινόμηση του ιστορικού αρχειακού υλικού του οικισμού.

Ευχαριστούμε τους: Χρήστο Λούκο (ομότιμος καθηγητής Παν. Κρήτης), Βασίλη Καρδάση (καθηγητής Παν. Κρήτης και πρόεδρος της Δ.Ε. του ΕΑΠ), Χρήστο Χρυσανθόπουλο (υποψήφιος διδάκτορας Παν. Πατρών και μέλος της Αρχείων Τάξις) για την παρουσία τους και για τα καλά τους λόγια για τον τόμο και το εγχείρημα. Επίσης, ευχαριστούμε τη Λυδία Τρύφωνα, φιλόλογο, για το συντονισμό της παρουσίασης.

Τέλος, θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην πρόεδρο, Μαρία Καραφλόγκα και στα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάδαινας, καθώς και σε όλους αυτούς που βρέθηκαν στο πλάι μας και βοήθησαν την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Από την εισαγωγή του Γιάννη Γονατίδη στο βιβλίο: «Με την έκδοση του ευρετηρίου τόσο το ερευνητικό όσο και το μη ειδικό κοινό αποκτούν ένα εργαλείο που θα διευκολύνει την έρευνά τους και ελπίζουμε να πυροδοτήσει μια σειρά μελετών, οι οποίες θα αναδείξουν πτυχές της τοπικής ιστορίας, θα ενισχύσουν τη συλλογική μνήμη και θα καλλιεργήσουν ιστορική αλλά και αρχειακή συνείδηση, όχι με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της τοπικιστικής ‘λατρείας’, αλλά με στόχο την ανάδειξη των ειδικών χαρακτηριστικών και την ένταξή τους στο ευρύτερο πλαίσιο».

Γιάννης Γονατίδης, Μάδαινα. Ευρετήριο Ιστορικού Αρχείου, Πολιτιστικός Σύλλογος Μάδαινας, ISBN: 978-618-83519-0-5, 2018, 144 σ.

Φωτογραφίες: © Γεώργιος Τασσόπουλος