Αρχεία και αρχειακή συνείδηση

Ημερομηνία: 30 Μαρτίου 2017
Τοποθεσία: Αθήνα

Η Αρχείων Τάξις σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής διοργάνωσαν σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς με θέμα: “Αρχεία και αρχειακή συνείδηση”.

Οι εκπρόσωποι της Αρχείων Τάξις. Γιάννης Γονατίδης και Χρήστος Χρυσανθόπουλος, παρουσίασαν στους/στις συμμετέχοντες/-χουσες τις βασικές έννοιες, τις δεοντολογικές και μεθοδολογικές αρχές της αρχειονομίας, καθώς και τα στάδια των ενεργειών που απαιτούνται από τον εντοπισμό ενός αρχείου έως τη διάσωση και αξιοποίησή του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν σε διάφορα παραδείγματα διάσωσης ιστορικών αρχείων και συζήτησαν με τους/τις εκπαιδευτικούς για τους τρόπους καλλιέργειας αρχειακής συνείδησης, τόσο ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία όσο και ειδικότερα εντός των σχολικών αιθουσών. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της πλατφόρμας Archive Alert.

Η Αρχείων Τάξις ευχαριστεί θερμά την υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δ.Ε. Δ΄ Αθήνας, Τερέζα Γιακουμάτου, για την πρόσκληση και την άψογη συνεργασία.